Toto

Perjudian Hares Adalah Perkara di UK dan Ia Menyuburkan Pasaran Haram di China

Pemburuan arnab haram telah menjadi isu di UK. Mereka disiarkan secara langsung untuk tujuan perjudian, tetapi Ahli Parlimen berharap dapat menamatkan amalan itu melalui perundangan baharu.

Arnab sedang makan
Seekor anjing greyhound mengejar seekor arnab dalam perjalanan arnab, sukan yang dipanggil yang biasanya berakhir dengan kematian arnab. Aktiviti ini Keluaran HK berkembang pesat di UK, walaupun menyalahi undang-undang. (Imej: Change.org)
Amalan yang dikenali sebagai kursus arnab adalah mencari kehidupan baru di UK. Terdapat lonjakan baru-baru ini dalam penstriman langsung pemburuan untuk memberi makan tabiat perjudian di luar China.

Dalam perjalanan arnab, haiwan mendapati diri mereka dalam peranan khas mangsa yang dikejar oleh anjing. Amalan ini mungkin masih sah di beberapa keluaran SGP kawasan, termasuk bahagian Sepanyol dan Ireland, tetapi tidak di UK. Negara itu melarangnya pada tahun 2004.

Kumpulan penjenayah dilaporkan berada di belakang aktiviti itu, tetapi Ahli Parlimen Britain berharap dapat menamatkan pasaran itu. Undang-undang baharu kini sedang dibuat di Parlimen. Walau bagaimanapun, keberkesanan muktamadnya tidak begitu jelas.

Pasar Bawah Tanah
Walaupun larangan di UK, sentiasa ada pasaran bawah tanah untuk pemburuan di UK. Walau bagaimanapun, terdapat peningkatan dalam aktiviti terima kasih kepada Internet. Kini, pemburuan disiarkan secara langsung dan diambil oleh pembuat taruhan pasaran gelap di seluruh dunia. Khususnya, pasaran perjudian China nampaknya paling menguntungkan.

Untuk menjalankan kursus, kumpulan penjenayah memerlukan tanah. Jadi, mereka menceroboh harta persendirian, menceroboh tanah awam, dan melakukan apa sahaja yang mereka perlu lakukan untuk menjalankan perniagaan mereka. Jika sesiapa menghalang mereka, mereka mengancam mereka dan keluarga mereka dengan keganasan dan ugutan.

Pencurian arnab haram telah merosakkan komuniti luar bandar terlalu lama, mengakibatkan kerosakan jenayah, mengancam keganasan dan ugutan terhadap Result SGP petani dan pemilik tanah ,” kata Setiausaha Dalam Negeri UK Priti Patel kepada ahli parlimen awal tahun ini.

Undang-undang yang belum selesai berharap untuk meningkatkan penalti untuk mengendalikan atau menyertai kursus.

Jika Ahli Parlimen meluluskan undang-undang itu, penganjur kursus arnab boleh dikenakan denda dalam apa jua jumlah – tiada siling. Kesalahan pertama juga membawa kepada enam bulan penjara. Di samping itu, pelanggar perlu membayar kos reban selepas polis merampas mana-mana anjing yang berkaitan dengan aktiviti itu.

Selepas sabitan, individu itu akan menerima larangan seumur hidup daripada memiliki atau memelihara anjing.

Tindakan keras sedang dijalankan
Arnab coklat dan arnab gunung adalah sasaran yang paling biasa digunakan dalam kursus. Disebabkan pemburuan, kedua-dua spesies menyaksikan penurunan mendadak dalam bilangan mereka. Sebaik sahaja terdapat lebih daripada empat juta arnab coklat, anggaran kini menyatakan bilangan mereka sekitar 700,000. Kajian baru-baru ini yang dijalankan oleh Universiti Metropolitan Manchester dan Universiti Queen Belfast menunjukkan bahawa terdapat sekurang-kurangnya 3,500 ekor arnab gunung.

Walau bagaimanapun, terdapat penambahbaikan yang sedang dijalankan. Polis di seluruh UK kini bertindak lebih keras terhadap kursus arnab haram. Seminggu yang lalu, Cambridge Independent melaporkan bahawa bilangan pemburuan adalah 31% lebih rendah, hasil daripada campur tangan polis yang berterusan di seluruh negara.

Kerjasama yang berjaya ini, bersama-sama dengan undang-undang baharu yang diharapkan akan diperkenalkan oleh kerajaan untuk menangani pencurian arnab, diharapkan dapat mengurangkan lagi insiden seperti ini dan membolehkan pasukan jenayah luar bandar menumpukan perhatian kepada isu-isu lain yang menjejaskan komuniti luar bandar kita,” kata Ketua Konstabel Cambridgeshire Nick Dekan.

Operasi Galileo ialah inisiatif di seluruh negara yang berharap dapat membasmi arnab. Pemburuan biasanya bermula pada bulan September selepas petani menuai ladang mereka, jadi polis tahu bila dan di mana untuk mula mencari. Penalti kebangsaan baharu seharusnya membantu usaha mereka, walaupun penjenayah akan sentiasa menjadi penjenayah.